Wykonanie
Jeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich pierników (ilość będzie zależeć od wielkości foremek do wykrawania).Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.
Składniki (robiłam z połowy tej porcji):80 dag
mąki pszennej25 dag
cukru kryształu4
jajka12 dag tłuszczu (u mnie
margaryna)2 łyżeczki
sody oczyszczonej4 łyżki płynnego
miodu1
przyprawa do piernikaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.3. Przed pieczeniem można posmarować
żółtkiem (pominęłam).4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy
cukier i
miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy.Polecam!Smacznego!!!
A oto inne małe słodkości, które można zrobić na Święta :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie:Kruche
ciasteczka z
beząKruche wykrawane
ciasteczkaPierniczki świąteczne - miękkiePierniki lukrowaneTorciki warszawskie
Ciasteczka KlementynkiCiasteczka orzechoweWafle mleczneWafle kajmakowe
Wafle kakaowe z
aromatem rumowym